Äntligen dags för plastutställningar - men är det så smart?

Oct 23, 2021

Så var det dags att gå på plastutställning igen. Äntligen, säger säkert många. Som exempel kan nämnas tillverkare av kringutrustning för extrudering och formsprutning som har fått vänta länge på att visa upp sina produkter för potentiella köpare. Här ges möjlighet att se vad som pågår inom branschen och man får möjlighet att uppgradera sig. Skolungdomar letar efter gratispennor. Ja, allt är som det brukar vara på en utställning men är tidpunkten rätt vald med tanke på Covid-19?

Vi måste tänka på att vi befinner oss mitt i en pandemi. En pandemi som alltså inte är över. Jag tror att många fullvaccinerade börjar känna sig säkra över att inte bli smittade i och med att man fått två vaccindoser. Problemet är att man inte är fullvaccinerad.

I Israel ger man en tredje dos fem månader efter att man fått den andra dosen. Först då kan man kalla sig fullvaccinerad men bara så länge som det inte kommer att behövas en fjärde dos o.s.v.

I Sverige har man börjat ge en tredje dos för 80+ men först sex månader efter senaste dos. Men då är det ofta för sent. Se bara vad som gick att läsa i Motala Tidning den 20 oktober:

Klusterutbrott efter vinprovning

Ett klusterutbrott av covid-19 har inträffat i samband med en vinprovningstillställning i Motala. 85 personer var på plats och hittills har ett 20-tal insjuknat, enligt arrangören.

Karin Festin, biträdande smittskyddsläkare i Region Östergötland, säger följande: ”Utbrottet kan bli ett intressant fall för Folkhälsomyndigheten som följer så kallade genombrottsinfektioner, där vaccinerade personer insjuknar i covid-19 på nytt. Nu tittar man aktivt på gruppen 65 till 79 för att se om man ska ge en tredje dos. Det börjar närma sig, eller kan till och med ha passerat ett halvår sedan de fick vaccin”.

Intressant är att den stora majoriteten av de deltagande var ”fullvaccinerade” men fick ändå covid utan att det passerat fem månader sedan senaste dosen.

Arrangören, Munskänkarna, har tidigare haft en vinprovning med ungefär lika många deltagare. Då blev ingen smittad. Den gången hade de ingen ung personal på plats som nu var fallet.

Hur är det på en utställning? Är det inte ofta ung personal som serverar mat? Dessutom kanske man smuttar på ett glas vin när man träffar gamla vänner.

Så är det så smart att åka på plastutställningar? Problemet är att det får vi bara veta i efterhand.