Detektering av återvunnen svart plast

Feb 27, 2024

NIR spektroskopi eller snarare hyperspektral avbildning av svart plast resulterar i att inget ljus reflekteras till detektorn. Det innebär att man inte kan detektera svart plast med NIR. Masterbatchtillverkare har sett en möjlighet att ta fram detekterbar svart plast men den utvecklingen tar tid att slå igenom dessutom är det en relativt dyr lösning. Bättre design som inte kräver svart pigment vore ett annat sätt att slippa problemet.

Det finns dock möjlighet att detektera svart plast på andra sätt. Ett av dem är att utnyttja ett annat våglängdsområde för den elektromagnetiska strålningen än den för Near-IR (780 nm till 2 500 nm). Mid-IR finns inom våglängdsintervallet 2 500 nm till 20 000 nm och det är denna som kan användas. Metoden kalla Mid-infraröd hyperspektral avbildning (MIR-HSI).

Det finns kameror på marknaden med hyperspektral avbildning för olika applikationer. Speciellt har kameror inom området 2 850 nm till 4 200 nm blivit speciellt intressanta för återvinning. Till skillnad från kameror inom området synligt ljus, som inte är lämpliga för analys och identifiering av svart plast, så har MIR-HSI kameror kommit över den starka absorptionen av kimrök i Vis-NIR strålningen. MIR-HSI kameror har inte den begränsningen utan kan göra sitt jobb utan problem.

Data: C. Araujo-Andrade et al, ”Review on the photonic techniques suitable for automatic monitoring of composition of multi-materials wastes in view of their posterior recycling”, Waste Management & Research 39(5)2021 p.631-651.

För mer info: kontakta: [email protected]